Hırsız Alarm Sistemi Tavsiye
Ürün ve marka tavsiyesinden önce hırsız alarm sistemin nasıl çalıştığı konusuna kısaca bir bilgi verelim.
Hırsız Alarm Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır?
Temel olarak bu tip sistemler ana kontrol ünitesi, pır hareket dedektörü, manyetik kontak, harici siren ve şifre tuş takımından oluşmaktadır.
Alarm sistemlerinde standart olarak NC (Normalde kapalı) sistem kullanılır. Kablo veya devre NO (Normalde açık) olduğu zaman alarm durumu oluşur.
Ana kontrol ünitesi içinde 220V düşürücü bir trafo, 12Volt akü ve sistem devre kartı bulunmaktadır.
Trafo 220 voltluk şebeke gerilimini 16 ila 19 volt arasına kadar düşürür. Bu voltaj sistem devre kartı üzerinde doğru akıma çevrilerek 13 volta kadar sabitlenir. Hırsız alarm sistemlerin çalışma gerilimleri genellikle 13 volttur.
Sisteme bağlanan kuru akü, elektrik kesintilerinde de alarm sisteminin çalışmasını sağlayan en önemli parçalardan bir tanesidir.
Şifre tuş takımı; alarmı kurmak ve devre dışı bırakmak için kullanılır. Sadece kullanıcının bildiği 4-6 hanelik bir kod yazarak alarm devreye alınıp, devre dışı bırakılabilir. Ayrıca her kullanıcı için ayrı bir şifre oluşturmak mümkündür. Kapı giriş noktalarına monte edilir. Alarm sistemlerinde eve giriş ve evden çıkış süreleri bulunmaktadır. Bu sürelerde tuş takımı üzerinden şifre girilmesi sağlanır.
Harici Siren; Harici sirenler bina dışına takılırlar. 24 saat ses vermeye hazır konumda beklerler. Üzerlerinde uyarı amaçlı led ışıklar bulunur. Bu led ışıklar herhangi bir alarm durumu yokken yavaş hareket ederler. Herhangi bir sebeple alarm oluştuğu zaman hızlı bir şekilde yanıp sönmeye başlarlar ve sesli ikaz verirler.
Hareket Dedektörleri (PIR); Hareket dedektörlerin ön kısmında bulunan fresnel lens, ortamdaki ışınları odaklama özelliğine sahiptir. Ortamda ısı ile birlikte hareket oluştuğunda oluşan bu ışınlar fresnel lenst üzerinde odaklanarak toplanır. Bu hareketler, hareket dedektörünün mikroişlemcili devresi üzerinden kontrol edilir ve alarm durumu oluşmuşsa, hareket dedektörü içinde bulunan röle aktif edilir. Cansız nesneler ısı yaymayacağı için bu sayede yanlış alarmlarında önüne geçilmiş olur.
Manyetik Kontak; İki parçadan oluşmaktadır. Bir parçasında sadece mıknatıs bulunur. Diğer parçasının içinde ise birbirine çok yakın iki metal plaka bulunur. Mıknatıslı olan parça, bu parçaya yaklaştırıldığında ya da uzaklaştırıldığında bu metal uçlar birbirine değer veya ayrılırlar. Bu şekilde üzerinde bulunan kablo uçları kısa devre ya da açık devre olur. Genellikle kapı ve pencerelere monte edilmektedir.
Hırsız Alarm Sistemi Nasıl Olmalıdır?
Evinize ya da iş yerinize alarm sistemi yaptırmayı düşünüyorsanız, öncelikle kendi ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz.
Hırsız alarm sistemleri geniş bir yelpazede ürün desteği sağlamaktadır.
Örneğin; Sisteme duman dedektörleri, su baskını dedektörleri, LPG veya Doğal gaz dedektörleri bağlatarak güvenliğinizi en üst seviyeye çıkarabilirsiniz. Bu tamamen sizin ekonomik durumunuza bağlı bir durumdur. Evinizin kaçıncı katta olduğu ve muhtemel hırsızlık noktalarını da gözönünde bulundurmalısınız. Hırsızların yan komşunuz veya alt kat komşunuzdan evinize ulaşabilecek konumları kontrol edeceğini unutmayınız! kendi ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra profesyonel bir güvenlik firmasından keşif hizmeti talebinde bulunmalısınız.
En basit haliyle bir alarm sisteminde şu özellikler bulunmalıdır.
- 1 adet tuş takımı; Yerinden sökülmeye karşı sabotaj korumalı olmalıdır.
- 1 adet ana kontrol ünitesi; Kapağı yetkisiz kişilerce açıldığı takdirde alarm çalmalıdır.
- 1 adet manyetik kontak; Giriş kapısı üzerine takılır.
- 1 adet harici siren; Dış cepheye veya daire kapısı dışına takılır. Siren içinde yedek pil ve sabotaja karşı metal muhafaza olmalıdır. Siren kapağı açıldığı takdirde anında alarm verecek şekilde programlanmalıdır.
- 1 adet hareket dedektörü; Giriş kapısını tam karşından görecek şekilde takılır. Manyetik kontak çalışmazsa ya da bozulursa, ikincil önlem olarak devreye girer. Bu tip montajda manyetik kontak önce açılırsa hareket dedektörü giriş süresi bitene kadar alarm vermez. Eğer manyetik kontak çalışmaz ya da bina içinde manyetik kontaktan önce hareket dedektörü önünde bir hareket oluşursa, sistem anında alarm vermelidir. Buna teknik olarak Takip Bölgesi adı verilmektedir ve sistemi programlayan teknisyenin bu adımlara dikkat etmesi gerekmektedir.
Sistem Kablolu mu, Kablosuz mu Olmalıdır?
Eğer estetik açıdan bir kaygınız yoksa, kablolu sistem kullanabilirsiniz. Kablolu sistemde her dedektör ve manyetik kontağa ayrı kablo gideceğini unutmamalısınız!
Kablosuz sistemlerin en büyük avantajı estetik açıdan güzel görünmesi ve montaj kolaylığıdır. En büyük dezavantajı ise pil sorunudur.
Yeni teknoloji kablosuz alarm sistemlerinde kablosuz hareket dedektörleri sürekli algılama yapmaz ve pil ömrünü arttırırlar. Buna rağmen 2-3 senede bir tüm ekipmanda pil değişimi yapacağınızı unutmayınız. Özellikle kablosuz duman dedektörleri 24 saat hazır beklediği için 1 sene içinde pillerini yenilemeniz gerekebilir.
Piller kritik seviyeye ulaştıkları zaman, alarm paneli tuş takımı üzerinden hangi bölgede sorun varsa o bölge üzerinden uyarı verir.
Ayrıca alarm sistemleri hem kablolu hem kablosuz olarak çalışabilirler. Kablosuz sistemler, kablolu sistemlere göre daha pahalı olduğundan dolayı alarm kontrol paneline yakın yerlere kablolu, daha uzak noktalara kablosuz sistem kurulumu yaptırabilirsiniz. Her alarm marka ve modelinin farklı özellikleri bulunduğundan dolayı bu konuda lütfen profesyonel bir güvenlik firmasından yardım isteyiniz.
Alarm Sistemini Karakola Bağlamak?
Hiç bir alarm sistemi direkt olarak karakola veya diğer emniyet birimlerine bağlanamamaktadır. Bu işlem sadece 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun beşinci maddesinin yedinci fıkrasında yer alan ve valiliklerce verilen “Alarm izleme merkezi kurma ve işletme” yetkisine sahip özel firmalar tarafından belirli bir ücret karşılığında yapılmaktadır.
Alarm takip bağlantılarınızı ve programlama adımlarını satıcı firma ve kurulum teknisyeni gerçekleştirmektedir.
Alarm Takip Hizmetlerinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Alarm sisteminiz üzerinden yapılan tüm işlemler telefon ya da gprs sistemi üzerinden alarm izleme merkezindeki bilgisayarlara iletilmekte ve alarm sisteminiz 24 saat takip edilmektedir.
Alarmın hangi saatlerde kurulup, hangi saatlerde devre dışı bırakılabileceğini belirleyerek bu saatler dışında alarmın şifre kullanılarak kapatılması durumunda bunu izleme merkezi tarafından alarm olarak algılanmasını sağlayabilirsiniz. Belirtilen saate kadar alarm sisteminizi kurmadıysanız, alarm takip merkezi sizi arayıp, bilgi verebilir.
Alarm merkezine bir yangın dedektöründen veya hareket dedektöründen alarm ulaştıysa, önce sizi ararlar ve durumu teyit ederler gerekirse, itfaiye veya polis yönlendirirler. Aynı şekilde tuş takımı üzerinden ambulans, itfaiye ve polis yardımında bulunabilirsiniz.
Kurulum teknisyenine “zorlamalı kurulum şifresi” ayarlaması yaptırdıysanız, birisi alarm sisteminizi zorla kapattırmak istediği zaman bu kodu girersiniz ve alarm sisteminiz devre dışı kalır fakat bu işlem izleme merkezine zorla alarm kapattırma olayı olarak düşer ve adresinize polis yönlendirilir.
Sisteminizde meydana gelebilecek elektrik kesintileri, akü ve pil arızaları da izleme merkezi tarafından görülebilmektedir.
Alarm paneli hergün belirli saatlerde izleme merkezine bir test sinyali gönderir ve aktif durumda olduğunu haber verir.
İzleme merkezlerinin farklı paket seçenekleri bulunmaktadır. İhtiyacınıza en uygun olanı seçmenizde fayda vardır.
İzleme Merkezleri fazladan bir güvenlik sağladığı için dezavantajları yok denecek kadar azdır. Bu sebeple yıllık ödenecek ücretlere dezavantaj gözü ile bakmamak gerekmektedir.
Eğer alarm sisteminin kurulu olduğu yerde internet bağlantısı varsa, ethernet modülü kullanılarak alarmın telefon ile haberleşme maliyetleri de sıfıra düşürülmüş olur.
Hangi Marka ve Model Alarm Paneli Satın Almalıyım?
Piyasanın en bilinen profesyonel alarm sistemi markaları;
Paradox, DSC, Caddyx, Bosch, Teknim ve Crow’dur.
İhtiyaçlarınıza uygun marka ve model satıcı firma tarafından belirlenebilir.
Unutmayın ki; Alarm sisteminin marka ve modeli kadar, kurulumu yapacak olan teknik ekibinde tecrübesi çok önemlidir!
Güvenli ve huzurlu yaşamlar dileğiyle…