Ev otomasyonunun tarihi
Pek çok insan, ev otomasyonunu oldukça yeni bir fenomen olarak düşünüyor, ancak gerçekte, onlarca yıldır işin içinde.
1975 yılında, ilk ev otomasyon ağ teknolojisi icat edildi ve çeşitli ev cihazlarının birbirleriyle iletişim kurmasına izin verdi. Bu ilk günlerde, bu teknoloji esas olarak cihazlar ve lambalar için kullanılıyordu.
Akıllı ev teknolojisi ilerlemeye ve daha sofistike hale gelmeye devam etti ve 2012 yılına kadar ABD’deki 1,5 milyondan fazla evde bir tür ev otomasyonu vardı. Ev otomasyonunun faydalarını giderek daha fazla insan ilk elden görmeye başladıkça, talep de arttı. Bugün, ev otomasyonu yaklaşık 42 milyon akıllı eve güç sağlıyor .
Ev otomasyonunun temel bileşenleri
Ev kontrolü ve otomasyonu söz konusu olduğunda, farklı işlevsellik seviyeleri vardır. Bunlar aşağıdakileri içerir.
Otomasyon
Eksiksiz bir ev otomasyon sistemi kurulumuyla, evinizdeki çeşitli işlevleri otomatikleştirebilir, böylece bir eylem diğerini tetikler. Örneğin, akıllı termostatınız, siz ayrıldığınızda veya vardığınızda enerji tasarrufu sağlamak için sıcaklığı ayarlar veya ön kapı kilidi açıldığında giriş yolu ışıkları yanar.
Kontrol
Otomatik bir evin diğer bir önemli parçası, evinizi uzaktan kontrol etme yeteneğidir. Akıllı telefonunuzdaki bir uygulamayı kullanarak, birkaç isim vermek gerekirse, ışıkları açıp kapatabilir, kapıları kilitleyebilir veya kilidini açabilir veya güvenlik sisteminizi herhangi bir yerden devreye alabilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.
İzleme
Bu, evinizi uzaktan izleyebilmenin en temel ev kontrol seviyesidir. Örneğin, evinizin sıcaklığını kontrol etmek, gözetim kameranızın beslemesini izlemek veya garaj kapınızın açık olup olmadığını görmek için bir uygulamaya giriş yapabilirsiniz.
Bunların hepsi birlikte çalıştığında, eksiksiz bir ev otomasyon sisteminin keyfini çıkarabilir, siz ve aileniz için hayatı kolaylaştırabilirsiniz.
Ev otomasyonu nasıl çalışır?
Artık ev otomasyonunun ne olduğunu bildiğinize göre, gerçekte nasıl çalıştığını daha derinlemesine inceleyelim.
Ev otomasyon ağı
Ev otomasyonunun çalışması için cihazların birbirine bağlanması ve birbiriyle iletişim kurabilmesi gerekir. Ev otomasyonunun popülaritesi arttıkça, birçok şirket kendi akıllı ev cihazlarını geliştirdi.
Bağımsız cihazlar olarak, bu akıllı ürünler genellikle kendi “dillerini” konuşur. Bu, bir araya getirildiklerinde her zaman uyumlu olmadıkları anlamına gelir.
Zaten birbiriyle uyumlu cihazlar alarak veya her cihaz için “çeviren” ve entegre olmalarına izin veren merkezi bir hub kullanarak akıllı bir ev inşa edebilirsiniz.
Cihazlarınızı birbirine bağlayabilen çeşitli ev otomasyonu ağ protokolleri vardır. En yaygın olanları:
- Kablosuz internet. WiFi, İnterneti evinize getirir ve akıllı cihazlarınızı birbirine bağlamanıza yardımcı olur. Örneğin birçok akıllı ev hub’ı WiFi üzerinden çalışır.
- Bluetooth. Hoparlörleri ve kulaklıkları bağlamak için muhtemelen telefonunuzda Bluetooth teknolojisini zaten kullanıyorsunuz. Akıllı ev otomasyonu için de kullanabilirsiniz. Bluetooth’un dezavantajı, çalışması için gereken yakınlıktır.
- Z-Dalgası. Z-Wave, başka bir bağlantı biçimidir. Akıllı cihazlar, bir Z-Wave hub’ına bağlanır ve bu, daha sonra bir örgü ağ aracılığıyla birbirlerine bağlanmalarını sağlar. Basit bir tanımla, bir örgü ağ , evinizin etrafında birden fazla WiFi noktası oluşturur. Bu, sinyallerin her bir cihazın WiFi’ye bağlanmasına gerek kalmadan bir cihazdan diğerine geçmesini sağlar. Bu, yönlendiricinizin aşırı yüklenmesini ve cihazlarınızın sinyallerini kaybetmesini önler. Dünya çapında milyonlarca cihazda Z-Wave bağlantısı var.
- Zigbee. Başka bir örgü ağ olan Zigbee, güvenliği ve uzun menzilleri ile tanınır. Güvenilir bir ağ olarak kabul edilirken , çoğu Wi-Fi cihazıyla 2.4GZh frekansını paylaşarak paraziti olası hale getirir.
- Konu. Bu örgü ağ, piyasada oldukça yenidir ve bağlandığı her cihaz için doğrudan İnternet ve bulut erişimi içeren IP tabanlı, açık standart bir protokoldür (şu anda 250’nin üzerinde numaralandırılmıştır ) .
- Insteon. Insteon, Insteon akıllı cihazlarınızı bağlamak için hem mevcut güç hatlarını hem de radyo frekansı iletişimini kullanan patentli bir çift bant sistemine sahiptir.
Ev otomasyon sisteminize cihaz eklemeye başlamadan önce akıllı cihazlarınızın uyumlu olduğu ağ protokol (ler) ini bilmek önemlidir.
Ev otomasyonu ve akıllı evler
Akıllı evlerden bahsetmeden ev otomasyonundan bahsetmek zor. Bu terimler bazen birbirinin yerine kullanılsa da aslında iki farklı şeydir.
Akıllı evler , birbiriyle entegre olan ve bir akıllı telefon uygulamasıyla uzaktan kontrol edilebilen çeşitli akıllı cihazları içeren evleri ifade eder.
Ev otomasyonu ise akıllı evlerin yaptığı bir şeydir . Cihazlarınız birbirine bağlandığında ve birbiriyle iletişim kurabildiğinde, evin içinde çeşitli görevlerin otomatik olarak gerçekleşmesini sağlayabilir veya diğer olayları tetikleyebilirsiniz.